ZUŠLECHŤOVÁNÍ ENERGIE

Prvotní zdroje energie, zkterých čerpá naše energetika, jsou: hnědé a černé uhlí (podílejí se více než 60%), dovážená ropa ( asi 20%), dovážený zemní plyn (asi 12%), elektřina zvodních elektráren a elektřina zjaderných elektráren, jejichž palivem je upravený a obohacený uran. V "surové" podobě, vjaké se pevná, kapalná a plynná paliva těží, se ke spotřebě ani jedno přímo nehodí. Nezbývá než někdy i složitými a ekologicky závadnými procesy je přeměňovat vzušlechtěnou spotřební energii, kterou je upravené a tříděné uhlí, brikety a koks, kapalná paliva (benzín, nafta, topné oleje, propan-butan), teplo ztepláren a výtopen. Nejprogresivnější formou zušlechtěné energie je elektrický proud. Zmísta těžby a hrubé úpravy se pevná, kapalná a plynná paliva dostávají ke spotřebiteli nákladnou přepravou se složitými manipulacemi, což je provázeno nevyhnutelnými ztrátami. Technologii potřebných přeměn zjednodušeně ukazuje schéma 1.

Uhelné, vodní a jaderné elektrárny

pracují do společné elektroenergetické sítě, napojené navíc do obrovské energetické soustavy bývalých víchodoevropských států, která se nyní propojuje se sítí západoevropskou a umožňuje tak hospodárné vyrovnávání spotřeby v průběhu dne i ročních období.

Na 100% celkové spotřeby všech energií v roce 1994 se u nás podílela tuhá paliva 27%, rozváděné teplo 26%, zemní plyn 18%, kapalná paliva 16% a elektrický proud 13%.

Výhledově by se měl podíl tuhých paliv snižovat zejména ve prospěch vyšího podílu elektrické energie, protože zdroje zemního plynu a ropy se rychle vyčerpávají, hledá se náhrada jednak ve zvýšení podílu "jaderné" elektřiny, jednak v hospodárnějším, a zejména čistším využitím uhlí. Poslední úkol může být splněn zejména nově vyvíjenými způsoby zplyňování nebo dokonce zkapalňování uhlí. Je možné, že vzniknou uhelné "rafinérie", které budou produkovat hydrogenací vzniklý syntetický benzín a motorová paliva. Zplyňovací komplexy, možná i s využitím jaderného tepla, naopak z uhlí vyrobí syntetický zemní plyn s takovou výhřevností, že ho bude možné do plošné plynovodní sítě postupně dodávat jako náhradu za plyn přírodní.