PATHFINDER NA MARSU /PROCEEDING/

Mise Pathfinderu byla svým způsobem jedičná a již od

počátku nebylo vůbec jasné zda se vydaří.

První velkou neznámou bylo přistání.Místo bylo vybráno

podle několika fotografií a nezbylo než doufat, že vše bude

vypadat tak jak se předpokládalo.Jediná větší nerovnost mohla

vozík převrátit a tím celou misi zmařit.

Vozík byl vybaven multispektrální kamerou a chemickým

analyzátorem.Vše bylo připraveno na rozbor skal, které jsou

nositelem historických informací ukrytých v jejich minerálech.

Kompletní rozbor nešel na místě provést,plánem bylo zjistit

jen základní chemické prvky.

Jednou z nejčastějších a nejzajímavějších otázek bylo zda se na Marsu vyskytuje život. Jak se vědci již další dobu domnívají základní a zatím jedinou podmínkou pro život je kapalná voda.V kapalné formě je voda nestabilní a v podmínkách, které současný Mars nabízí se vyskytovat nemůže.

Jak již sonda Viking před dvaceti lety ukázala, na Marsu se vyskytují ůtvary podobné vodním kanálům.

Zkoumáním nížin, hlavně hustoty jejich půdních vrstev, bylo zjištěno, že v některých místech musela působit svým tlakem voda v dobách před 3,9 až 3,6 miliardami let, tedy ve stejné době, kdy se předpokládá vznik života na Zemi.Ten však na Marsu objeven nebyl.

Jedna z věcí, kterou celá mise udivovala byla její relativně malá finanční náročnost.Celkové náklady činily něco mezi

200 a 300 miliony $.Pro srovnání Viking byl dvacetkrát dražší a to pouze dvakrát Mars obletěl.

Celá příprava trvala pouze 3,5 roku a to včetně výroby složitých přístrojů.Před samotným letem bylo provedeno 10 pokusů s vozíkem, které měli ověřit odolnost proti mechanickému poškození a odhadnout, jak dlouho bude fungovat než se jeho solární panely zanesou pískem. Skutečnost v tomto směru předčila očekávání trojnásobně.

Na Zemi bylo vysláno 2,3 miliardy informací včetně 17 000 obrázků a 8,5 miliónů hodnot teplot, tlaků a rychlostí větru.

Celá mise je všeobecně považována za úspěšnou, i když se nevyplnila přání objevení života.Dnes již máme podrobné informace o složení a tvarech povrchu Marsu i o přírodních podmínkách.Tyto informace mohou být jedním ze základních pilířů pro plány na osídlení této planety.

Přistaní PATHFINDERU

Přistání na Marsu bylo jednou z technicky nejnáročnějších operací celé mise.Po sedmi měsících meziplanetárního letu se Pathfinder oddělil od zbytku lodi asi třicet minut před vstupem do atmosféry.Pětiminutová cesta začala ve výšce 130 kilometrů a rychlosti 27 000 km/s.Při přistání byly použity a následně odděleny ochranné štíty a padáky.Jak se Pathfinder blížil k povrchu, jeho radarový výškoměr spustil brzdné trysky a následně byly nafouknuté obrovské air-bagy na všech čtyřech stranách modulu. Odhaduje se, že před jejich vypuštěním došlo k patnácti odrazům a následné rotaci po povrchu.Po té, co se vypustily air-bagy se celý modul otevřel jako květ.První signály byly z Marsu vyslány 4.července 1997 v 6:34 našeho času.