FAMULUS

Famulus je počitačový program, který slouží k modelování zejména fyzikálních jevů, které jsou posléze zobrazovány pomocí výstupních zařízení. Zakladní části tohoto programu jsou

Program- nejdůležitější díl famula- se skládá ze tří úsekú.

  1. Proměnné, hodnoty a konstanty
  2. Počáteční hodnoty
  3. Model

Ad 1: Zde definujeme konstanty, které se nemění v průběhu celé akce.

Ad 2: Sem zadáváme příkazy načtení hodnot a jak říká název- počáteční hodnoty.

Ad 3: Zde jsou vyjádřeny algoritmy daného procesu.

 

 

 

Grafika v programu Famulus

Vytvořený model by nám nebyl užitečný bez kvalitního zobrazení průběhů všech veličin v závislosti na jiných. K jejich nastavení se dostaneme z hlavního menu kliknutím na číslo příslušného grafu. Objeví se nám tabulka, kterou ukazuje obr.1.

obr.1

Tabulka obsahuje sloupec proměnné, jejich označení a meze.

Ve sloupci proměnné nastavujeme dvojici pro zobrazení (v případě obrázku 1 je nastaveno zobrazování proměnné fi v závislosti na proměnné t ) .

Sloupec označení udává grafické parametry zobrazení závislosti předcházejících proměnných. Jejich nastavení provedeme stejně jako nastavení všech parametrů v tabulce na obrázku 1. tj. najedeme aktivním políčkem (na obr.1 to šedé) na příslušnou položku a stiskneme enter. Objeví se menu ve kterém nastavíme vše podle libosti - to v případě označení, nebo můžeme přepsat položku v ostatních případech. Za zmínku stojí

nastavení označení, na obr.2 je již zmíněné menu. Položkou barva nastavujeme barvu

obr. 2

zobrazovaného objektu ten nastavíme položkou druh (v obr.2 nastaven na bod). Položky spojovat,mazat a zvýrazňovat jsou typu ano-ne nastavujeme jimy zda objekty chceme spojovat/mazat/zvýrazňovat či ne. Položka autodisp udává, zda se bude objekt zobrazovat při každém výpočtu v modelu automaticky či pouze po provedení příkazu DISP v těle modelu (Používá se především chceme-li kupř. po určitém časovém intervalu dát značku na aktuální polohu - zaznamenat výchylku. Potom v prvním řádku nastavíme autodisp na ne a značka se zobrazí příkazem DISP t,fi v těle modelu).

Sloupec meze definuje stupnice os.

Zobrazení grafu spustíme klávesou F9 . Chceme-li do jednoho obrázku přikreslit další grafy docílíme toho tím, že stiskneme Alt-F9.