Elektromagnetický smog

Lukáš Milisdörfer

Elektrické pole

V blízkosti zapnutých elektrických spotřebičů, ať už jde o holicí strojek, fén, vařič nebo žehličku, se vytváří elektrické pole, které mívá intenzitu 100 až 500 V/m. Přímo pod dráty

vedení vysokého napětí působí u země pole - podle výšky napětí - od několika desítek V/m

až po 8 kV/m.

Nejvyšší hodnotu bychom naměřili mezi stožáry do 10 m od osy vedení. Ani tato hodnota není člověku nebezpečná, ale přesto se nedoporučuje (zejména za mlhy) pohybovat se pod vedením, natož zde tábořit. Tzv. krokové napětí by člověk bez gumových bot možná pocítil.

Před bouřkou však elektrické pole sílí až na 20 kV/m, a to už (např. v rozích zábradlí a kovových okapů) pozorujeme sršení jisker - drooučkých výbojů, kterým se lidově říká Eliášovo světlo.

Magnetické pole

Zemské magnetické pole na povrchu naší planety se pohybuje od 40 do 50 mT. Magnetická indukce v blízkosti elektrických spotřebičů se pohyuje od 0,1 do 100 mT. Nejsilnější bývá v okolí transformátorů a velkých elektrických motorů. Tam už dokáže zmagnetováním zastavit i náramkové hodinky. Teprve pod vodiči 380 kV vedení (vyšší napětí než 400 kV se u nás nepoužívá) přesahuje 30 mT, přesto je slabší nežli intenzita zemského pole.

Rozpory v normách?

Všechny dosud uvedené hodnoty platí pro elektrická a magnetická pole v okolí vedení a rozvodu střídavého napětí s kmitočtem 50 Hz. Po letitých výzkumech a praktických poznatcích dospěla komise DIN k hranici 20 000 kV/m a 5 000 mT, kterou člověk snese bez potíží. Proti této výši se postavila jiná mezinárodní organizace, IRPA, která se domnívá, že člověk nesmí být trvale vystavován elektrickým polím nad 5 000 V/m a magnetické indukci 100 mT.

K ještě větším rozdílům v názoru na škodlivost elektromagnetického pole dochází u vysokých kmitočtů, jimiž je šířena televize, rozhlas a dnes už i signál mobilních telefonů a které vyzařují tyristorové měniče proudu nebo například mikrovlnné trouby. Kmitořtům 50 Hz, jimiž

"pulsuje" střídavý proud ve vodičích a běžných domácích přístrojích, odpovídá vlnová délka kolem 6 km. Televize však pracuje s vlnami dlouhými jen několik desítek metrů. Radary a mobilní telefony pracují v pásmu decimetrových a centimetrových vln a mikrovlnné trouby pracují s vlnami milimetrovými. Ty už dokáží rozkmitávat molekuly vody ve tkáni a výrazněji působit na lidské orgány. V lidském těle jsou pohlcovány, což se projeví mimo jiné i tepelnými účinky. Proto v USA a v Kanadě se v pásmu rozhlasového a televizního vysílání nedovoluje víc než 30 V/m, Finsko a Itálie připouštějí jen 20 V/m, a vůbec nejpřísnější hygienickou normu má naše republika. Připouští pouhé 2 V/m! Překračování je povoleno jen profesionálním pracovníkům u vysílačů.

Rozdílné názory na působení elektromagnetického záření

Nervová soustava člověka s přibližně 25 milardami nervových buněk propojených půl milionem kilometrů nervů představuje vlastně rozsáhlou elektrickou instalaci. Že na ni musí vnější elektromagnetické pole nějak působit, je víc než jasné. Avšak ani dlouholeté výzkumy

tisíců osob žijících v blízkosti vedení vysokého napětí nedokázaly prokázat přímý vliv na zvýšení výskytu rakoviny a leukémie.